Spalio 10 d. - Pasaulinė košės diena

 

Spalio 10 d. - Pasaulinė košės diena

Pasaulinė košės diena minėti pradėta siekiant kilnaus tikslo. Tradicinis Škotijos nacionalinis patiekalas košė šimtmečius palaikė šios šalies gyventojų sveikatą, tad nenuostabu, kad košės diena pradėta švęsti būtent šioje šalyje. Pirmą kartą ji buvo švenčiama 2009 metais, kai Škotijoje įsteigtos labdaros organizacijos „Mary‘s Meals“ iniciatyva buvo renkamos lėšos badaujantiems vaikams. Netrukus prie iniciatyvos prisijungė ir JAV, Prancūzija, Bosnija bei Švedija. Lietuvoje Pasaulinė košės diena plačiau minima nuo 2014 m. Šią dieną Lietuvos švietimo įstaigose vaikai skatinami susipažinti su sveikos mitybos principais ir košės nauda.

Košių įvairovė šiais laikas stebiną ne vieną, tačiau svarbu žinoti, kiekvienų kruopų, iš kurių verdama košė, naudą ir savybes. Todėl, atsižvelgiant į maistingumą ir naudą organizmui, šiais metais Versmės gimnazijos 1-4 klasės minėjo košės diena su avižine koše.

Avižos – viena vertingiausių grūdinių kultūrų. Iš jų gaminami miltai, dribsniai, kruopos, patys įvairiausi patiekalai. Tad kuo gi naudingos avižos?

Naudingos avižų savybės:

  • Avižos naudingos dėl savo cheminės sudėties. Jos geras daugelio svarbių žmogaus organizmui mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis (tai kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, kobaltas, geležis, fluoras, jodas, vitaminai A, E, B1, B2, B6, P).
  • Avižų košėje gausu baltymų ir ląstelienos. Toks patiekalas gerina medžiagų apykaitą, augina raumenų masę. Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos kiekio, o trijuose ketvirtadaliuose stiklinės avižinių dribsnių – ląstelienos paros norma.
  • Avižų košė stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą. Ji rekomenduojama žmonėms, turintiems virškinimo sistemos sutrikimų, nes padengia skrandžio sieneles apsauginiu sluoksniu, saugo nuo mechaninių ir cheminių pažeidimų. Avižų košė veikia ir kaip žarnyno šluota – ji padeda pašalinti iš organizmo šlakus, nuodingas vaistų ir alkoholio liekanas.
  • Fluoras ir kalcis, esantys avižose, reikalingi formuojantis kaulams, geležis – kraujo gamybai, mažakraujystės profilaktikai. Avižos – puikus antioksidantas. Visos Holivudo žvaigždės įtraukia į savo racioną avižinę košę. Ir ne tik.
  • Avižos stimuliuoja protinę veiklą, gerina atmintį.
  • Avižinė košė nepakeičiama mažinant cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat tai – gera širdies ir kraujagyslių susirgimų profilaktikos priemonė. Avižos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą.

Košės dienos renginio metu mokiniai susipažino bei prisiminė maisto pasirinkimo piramidę, kokie maisto produktai yra svarbūs ir kodėl jie reikalingi organizmui, o kurių reiktų vartoti mažiau. Taip pat, išgirdo pasakojimą apie grūdų kelionę, kaip jie nuo mažo daigo atsiduria ant mūsų stalo, kokius produktus galima gaminti iš grudų, kokie gaminimo būdai būdavo naudojami senovėje ir kokie naudojami dabar, kuo galima gardinti košę bei pasižiūrėjo edukacinį filmuką apie sveiko maisto svarbą.

Be to, mokiniai galėjo patys išmėginti košės virimą. Vaikai po vieną stojo prie puodo ir maišė košę.

Košė 2

 Košė 3

Košė 8

Košė 7

Košė 9

 

Paskelbta 2019 m. spalio 25 d.
Trakų r. Lentvario "Versmės" gimnazija, Lauko g. 20, LT-25119 Lentvaris, tel. (8 528) 28051, faks. (8 528) 29285, el. p. info@lpvm.lt, įm. kodas 190662435
Joomla 2.5 template by 888Poker